Karens krok

Alle skal ikke med

Posted on: mars 4, 2008

Dette var overskrifta på en Dag og Tid-artikkel i februar, som gjorde meg hinsides forbanna. Jeg visste forsåvidt om problemet fra før, men ikke at det var så ille…

Det jeg snakker om er AFP-ordninga. Forsåvidt ei grei ordning, for de som faktisk får den, men dette er på langt nær de som virkelig burde fått den. Bønder, fiskere og selvstendig næringsdrivende har f.eks. ikke rett på noen AFP-ordning, selv om de betaler en like stor andel av lønna si til Folketrygda de og, som de som får AFP. Forskjellen er bare at de ikke er fagorganiserte og arbeider i virksomheter med tariffavtale. LO og AP mener dermed at de ikke fortjener å få pensjonere seg tidlig og motta støtte, til tross for at det er i denne gruppen man finner de som er de virkelige sliterne i arbeidslivet. De hører tydeligvis ikke til det samme «alle» som i APs «alle skal med».

Ta bønder. Dersom du er bonde, kan du pensjonere deg i en alder av toogseksti. Da mottar du 100.000 kr i året å leve for. Ikke akkurat fett… Dessuten får du ikke pensjonspoeng for disse stakkars kronene, og du er nødt til å føre over gården på en etterkommer. Har du ingen etterkommer å gi gården til? Nei, da får du vel drive videre da, uansett hvor sliten du er, eller selge.
Hadde du derimot vært lærer, kost deg med lange sommerferier, påskeferier, juleferier, høstferier og vinterferier, samt sittet på rumpa stort sett hele dagen; se da kunne du derimot fått deg en pen liten sum årlig gjennom AFP. Og var du en indu­striarbeider som har tjent 334.000 kroner i gjennomsnitt, ville du med dagens ordning få 187.000 i AFP. Hadde bonden tjent samme beløp, ville han fortsatt bare fått 100.000.

Jeg skal ikke rakke ned på lærerne, de gjør en utrolig viktig jobb, det er ikke det. Poenget er bare å illustrere hvor urettferdig en slik ordning er. Bønder har ikke en gang ferie, og jobber beinhardt fysisk hver dag, hver uke og hver måned. Har man dessuten dyr, kommer stort sett dyras helse før bondens. Det er ikke særlig sjokkerende at kroppen da er utslitt når en er blitt 62.

Grunnen til at jeg brenner slik for denne saken, er fordi jeg nå ser hva den fører til i praksis. Faren min er selve bokeksemplet på hvor håpløs denne ordningen er. Han er nylig blitt 62 år, gåen i rygg og skuldre etter å ha drevet familiegården i 46 år og for lengst klar for å kutte ned på arbeidsmengden. Han har nå rett til å gå av med den tidligpensjonsordninga som tilbys bønder. Alternativet til gårdsdrifta er altså å leve for 100.000 i året, samt å overføre gården til meg eller min 1 år yngre bror. Siden jeg er student, er det umulig å føre gården over på meg; da får jeg ikke lenger rett på støtte fra Lånekassa, siden jeg som gårdseier ville hatt for stor ”formue” til å motta stipend. Broren min er nyutdanna styrmann i utenriksfart, og har få planer om å kutte ut dette lukrative yrket for å slite på et småbruk. Ordningen gjør det også umulig for faren min å føre gården over på mora mi – da må de i så fall skille seg først… Så da går han der og jobber med isjiassmertene sine, og med skulderbein som gnisser mot hverandre fordi leddputene er slitt bort etter et liv med tunge løft. Dag ut og dag inn. Avløsning er det lite av, for det er ingen som gidder å jobbe som kommunal avløser på ei lita øy, når man kan ta seg jobb i industrien eller på båt, og tjene minst det dobbelte.

Det er bittert for en datter å se på dette, og enda bitrere er det å vite at SP sitter i regjering med AP og er med på å tillate denne urettferdigheten, når faren min har vært politisk aktiv hele sitt voksne liv for nettopp dette partiet. Dette MÅ vi endre på, og det kjapt! Mange syns AFP-ordningen er overflødig uansett, men jeg mener den er overflødig så lenge den ikke gis til de som faktisk fortjener den… Nå syns jeg i grunn fagforeningsfolket har fått nok makt for en stund.

1 Response til "Alle skal ikke med"

Her har du noko å lese på: Reaksjonar på Ola Borten Moe sin kritikk mot AFP: http://e24.no/makro-og-politikk/article2334819.ece

Eg likar den manglande forståinga for kritikken mot ordninga frå SU og AUF: «Begge ungdomslederne mener de uten rett til AFP best løser problemet ved å organisere seg.»

Kritikken mot Borten Moe frå SU si Kirsti Bergstø viser skikkeleg tydleg at ho ikkje har forstått kritikken hans.

Han fekk støtte frå Høgre då.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

mars 2008
M T O T F L S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Tvitringa mi:

Feil: Twitter svarte ikke. Vennligst vent noen minutter og last denne siden på nytt.

%d bloggere liker dette: